Имаме хрема. „Ужас!“ си казваме, взимаме някакви капки и забравяме за лекаря. „Седем дни с лечение или без хремата минава!“ е популярно твърдение. Уви, обаче случва се хремата да се задълбочи...

Дали следва да се отнасяме с пренебрежение към „запушения нос“?
Има поне три причини, за да се консултираме с лекаря си:
1. инфекцията може да се предаде на останалите у дома или на работа,
2. да се усложни, което да доведе до възпаление на други органи,
3. може да е вследствие на алергия...



Какво е това ринит и какви са причините за появата му?
Ринитът е възпаление на лигавицата на носа и отделяне на секрети, хрема. Ринитите са остри и хронични.

Острият ринит е вследствие на бактериална или вирусна инфекция. Може да се появи и при обикновена простуда – тогава бактериите и вирусите, които се намират в лигавицата на горните дихателни пътища при спадане на имунната защита, започват да се размножават и предизвикват възпаление.

Хроничният ринит се развива при неизлекуван остър ринит или неправилно проведено лечение. Понякога се получава при анатомична особеност на носа – лоша проходимост на носните пътища. Хремата става „придружаващо явление“ и при някои заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбреците, които водят до застой на кръвта в носната кухина, констипация. Злоупотребата с алкохол също може да причини хроничен ринит.
За това състояние значителна роля играе въздействието на неблагоприятни фактори на околната среда като постоянно хладен и влажен климат.
Възможно е да се развие хроничен ринит при някои професии, при които има постоянен контакт с прах, брашно, летящи във въздуха химични вещества.

Хроничният ринит може да протича в катарална, хипертрофична и атрофична форма. Има и вазомоторна и алергична форма на хроничния ринит.


Как протича острия ринит?
При острия ринит се получава възпаление и отичане на лигавицата на носната кухина. Винаги засяга и двете половини на носа. Разпознават се три стадия на острия ринит:

При първия стадий се наблюдава напрежение, сърбеж във вътрешността на носа, кихане и повишено сълзене от очите. Тези симптоми мога да продължат от няколко часа до два дни. Появява се главоболие, обща слабост, леко повишаване на температурата.

Вторият стадий започва с отделянето на обилни воднисти секрети от носа. Това оплакване е съпроводено със затруднено носово дишане, понижено обоняние, запушване на носа, гъгнене.

Гъстите секрети, слузесто-гнойния им характер са характерни за третия стадий на ринита. Въпреки че количеството им намалява, състоянието безпокои и създава сериозен дискомфорт.

Продължителността на ринита от първите му симптоми до преминаването му е 7-10 дни. В случай, че продължи, е възможно да причини възпаление на синусите, назалните канали, средното ухо, ларинкса, бронхите и белите дробове.
 

Продължение на материала можете да прочетете тук.