ВНИМАНИЕ!
През зимата, поради променливото и в повечето случаи лошо време, простудата ни преследва на всяка крачка.
Признаците и симптомите са известни на всички: кашлица, зачервено гърло, хрипове в гърдите, слабост, повишена температура.
Но най-често простудата започва с хрема.

ТЯ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА И ПНЕВМОНИЯ
Хремата (ринит) представлява остро или хронично възпаление на лигавицата на носа, възникващо или като самостоятелно заболяване, или като една от проявите на остро респираторно заболяване, грип или дифтерия.
Ако човек се отнесе с пренебрежение към хремата, надявайки се, че тя ще си отиде така както е дошла, ще сгреши. Тя често води до възпалителни заболявания на дихателните пътища, като бронхит и пневмония, например.

СИНАПЕНАТА ЛАПА Е КАТО ПАНАЦЕЯ
Обикновено хремата се лекува в домашни условия, като комплексно се приемат средства от традиционната и от народната медицина. Важното е да не закъснеете да вземете мерки. Например, при първа възможност си сложете на ходилата синапени лапи, увийте краката в памучна кърпа и обуйте вълнени чорапи. Синапената лапа не се държи много - не повече от 1-2 часа или дотогава, докато можете да я изтърпите.
След като махнете синапените лапи, е препоръчително известно време да походите бързо.Най-добре е процедурата да се изпълнява преди сън.
Народните лечители уверяват, че още на следващия ден от хремата няма да има и следа.
При първите признаци на хрема ще помогнат и контрастни вани на краката. Първо, краката се напарват в гореща вана, след това бързо се обливат със студена вода. После, без да се бавите, лягайте в леглото.
При подобни случаи се препоръчва и едно друго средство: 2-3 пъти на ден да се намазва лигавицата на носа с пресни листа от каланхое (екзотично цвете, отглежда се и у нас). Можете да капвате по 3 до 5 капки сок от каланхое във всяка ноздра.

ТОВА Е ВАЖНО!
• При начални прояви на хрема е добре да си останете в къщи, дори в леглото. Във всеки случай поне за 2-3 дни. В този период е желателно 1-2 пъти на ден, а и през нощта, да се правят горещи вани на краката с добавен във водата сух синап (1 супена лъжица от билката се слага на 5 литра вода). Процедурата продължава 10-15 минути. Хубаво е да се пият чайове от липа и от малини, тъй като те предизвикват изпотяване. Желателно е да си лягате с вълнени чорапи, като насипете в тях по 1 супена лъжица сух синап. Едновременно с това можете да приемате аскорбинова киселина, а е добре и да си капвате капки за нос.

САУНАТА ПОМАГА ПРИ ПРОСТУДА
• Ако не успеете да прекратите започналата хрема, запасете се с търпение и се настройте за по-продължително лечение. Предлагаме ви процедури, които можете редовно да изпълнявате.
• Нагрейте на печката морска сол и я поставете в торбичка. След това наложете на носа и дръжте, докато почувствате хубаво затопляне.
• Сложете в стъклено шишенце 100 мл олио или друго растително масло и оставете шишенцето на водна баня за 30-40 минути. След това охладете олиото. После нарежете на ситно 3-4 скилидки чесън и четвърт глава лук и ги залейте с охладеното олио. Със сместа, която трябва да престои два часа и да се прецеди, няколко пъти на ден, се намазва лигавицата на носа.
• Вземете лайка, листа от мента или от босилек и ги залейте с чаша гореща вода. Сместа се оставя да престои, след това се долива вода, докато стане 1 литър. Тогава изпълнявате следната процедура: покривате се с кърпа, отгоре с одеяло и се надвесвате над съда с настойката. Вдишвате парите с носа и с устата. Продължителността на процедурата е 10-15 минути.
Такива инхалации можете да си правите 4-5 пъти в денонощие. Всеки път си приготвяйте прясна настойка от билките, тъй като етерните масла, съдържащи се в тези растения и притежаващи лечебни свойства, бързо се изпаряват.
• При вече задълбочена и усложнена хрема са препоръчителни инхалациите с различни билкови смеси. Ето една от тях: пригответе по равни части (около една чаена лъжичка) листа от бял равнец, босилек, мента, лайка и евкалипт. Смесете всичко и залейте с чаша вода. Сместа трябва да престои 20 минути, добре да се прецеди и после се правят инхалации. Освен това настойката може да се използва и като се накапват по 2-3 капки във всяка ноздра, 2-3 пъти на ден. Курсът на лечение е 10 процедури.
• При силна хрема се препоръчва частично промиване на носоглътката със солена вода. В половин литър леко затоплена и добре подсолена вода добавете чаена лъжичка настойка от евкалипт и промивайте носа си. Процедурата се изпълнява по следния начин: наклонете се под ъгъл 45 градуса, вкарайте в носа (изпомпайте течността с ноздрите) този разтвор и го изкарайте през устата. Опитайте се да прекарате цялото количество разтвор, без да повдигате глава. След това издухайте всяка ноздра поотделно. При хронична хрема тази процедура трябва да се прави два пъти на ден - сутрин и вечер.
ВНИМАНИЕ!
• При хронична хрема е много полезна сауната, а също така и популярната руска баня. Процедурите се правят, докато оздравеете напълно. Лечебният ефект ще настъпи по-бързо, ако непосредствено преди да посетите сауната или си направите парна процедура, втриете в кръста си смес, приготвена от равни количества настърган хрян и настъргана ряпа. Към тази смес може да се добави малко мед и сол.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
КАК ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ С МЕД
Медът е много полезен и ефикасен при лечение на хрема. Сложете в малък чайник или в кафеник малко гореща вода и добавете 1 супена лъжица мед. След като настойката престои 10-15 минути, вдишвайте водните пари през тръбичка, поставена на чайника. Продължителността на инхалациите е 15-20 минути.
Освен инхалации медът може да се прилага и по друг начин - болният ляга по гръб и във всяка ноздра се капва по капчица мед. На ден можете да правите по 1-2 процедури. След всяка процедура болният остава вкъщи не по-малко от два часа.

ИЗПИТАНИ НАРОДНИ СРЕДСТВА
ПРОТИВ ХРЕМА
Нарежете на ситно лук и го пасирайте, докато пусне сок. След това прелейте сока в чист съд и налейте малко олио. Сместа се оставя да престои 12 часа, прецежда се и в носа се капват по 1-2 капки.
Ако понасяте чесъна, опитайте и следния метод. По същия начин, както и с лука, смесете сок от чесън с олио и оставете сместа да престои 12 часа. Прецежда се и в носа се капват по 1-2 капки.
Запушеният нос може да се загрее и с парафин. Парафинът се нагрява на водна баня, след това се взема марля, свита на няколко слоя и се потапя в парафина, слага с в целофан и се завива в памучна кърпа. Сложете получения тампон на носа. Когато парафинът изстине, се сменя с топъл и процедурата продължава. Правете това 15-20 минути вечер - носът ще се загрее и на сутринта ще се чувствате много по-добре.
За лечение на хрема могат да се използват и варени яйца. Две яйца се сваряват твърдо, завиват се в кърпичка и се налагат на носа. Държат се, докато изстинат. След това яйцата могат отново да се пуснат в топлата вода, да се нагреят до определената температура и още веднъж да погреете носа си.
Ако се налага да лекувате децата си от хрема, можете да им капвате в носа прясно изцеден сок от цвекло или моркови. За целта може да се използва и сок от алое.

ЗАВЕЩАНО ОТ ПРЕДЦИТЕ
ХРЕМА
Една супена лъжица захар се карамелизира и се долива вода, за да стане рядък сироп. След като поизстине, се прибавя 1 пакетче ванилия и сместа се разбърква. Във всяка ноздра се капват по 3-4 капки.
Пет дафинови листа се заливат с 300 мл вряща вода. Сместа кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 100 мл с мед.

КАШЛИЦА, БРОНХИТ
В 2 литра вино се слагат 250 г мед и 300 г настърган лук. Сместа кисне 10 дни на хладно и тъмно място, след което се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.
Това средство усилва имунната система и пази организма от инфекции.