Новини и статии

Шест билки гонят настинките

7 June 2009

Липата сваля температурата, лайката засилва имунитета, мащерката пъди кашлицата, жълтият кантарион подобрява тонуса

Хапчетата и сиропите не са единствената защита срещу настинката и хремата през този сезон. Природата също може да ви помогне, стига да знаете как.

Лайката например помага при простуда и при запушен нос или възпалено гърло. Също така напитката поддържа имунната система, когато сме заобиколени от болни хора. При грип, фарингити и ларингити се препоръчват инхалации с растението. Билката обаче има и други приложения. Заради силното й антисептично действие тя се използва при възпаления на храносмилателната система, гастрити и колити. Лайката е особено полезна при язва. Растението може да се прилага и външно за промивка при конюнктивити, за заздравяване на рани и екземи. Също така билката може да се ползва като болкоуспокояващо при болезнена менструация и зъбобол. Някои хора я ползват и при проблеми с недоспиването. Учените твърдят, че ежедневното пиене на чай от лайка може да предотврати и риска от усложнения при болните от диабет. Изследванията показват, че екстрактът от билката намалява нивата на кръвната захар.

Мащерката е друга ценна билка през зимата. Тя помага при кашлица. Чаят от билката има силно отхрачващо действие. Затова той помага при хроничен бронхит, бронхиална астма, както и при белодробни заболявания. Подобно на лайката и мащерката помага при проблеми с храносмилателната система, като хронични гастрити, язва и колики. Освен това тя е лек срещу диарии и чревни паразити. Някои лекари препоръчват употребата на тази билка и при проблеми с нервната система. Тя е цяр за безсънието и главоболието. Лошото време е кошмар за хората със ставни и мускулни заболявания. Спасение за тях са баните, правени с мащерка, които помагат срещу ставни и нервно-мускулни проблеми. Вместо лекарства билката може да се използва и при гнойни възпаления за дезинфекция и бързо заздравяване.

С жълтия кантарион са се лекували още хората в древността, сега той се използва в производството на различни медикаменти. В билката се съдържат вещества, които влияят благоприятно върху здравето и тонуса на човек. Учените смятат, че хипецинът е една от най-важните му съставки, защото има положително влияние върху мозъка, а оттам и върху психиката. Хиперофинът в жълтия кантарион пък има бактерицидни свойства и действа дезинфекциращо. В зимния сезон билката помага при болно гърло. Жълтият кантарион е добър лек срещу зимните депресии и неприятни настроения. Той тонизира нервната система. Растението подобрява оросяването и има кръвоспиращ ефект. Използва се при възпалителни заболявания на храносмилателните органи и лошо храносмилане. Има положително действие при изгаряния и гнойни рани. При кожни проблеми пък се използва маслен извлек от растението.

Ментата съдържа етерично масло и ментол. Техният силен аромат е много полезен при проблеми с дихателните пътища. Тя е цяр срещу синусните възпаления. Маслото от растението се използва за инхалации при остра кашлица. При главоболие и мигрена, като се втрива в кожата на челото и слепоочието. Масажите с ментово масло помагат също при менструални болки и стрес. Също така растението е лек срещу гадене и повръщане. Някои лекари го предписват за стимулиране на апетита. Специалисти твърдят, че чаят от мента може да помогне на хората с прекалено окосмяване по тялото. Усиленият растеж на косми се дължи на мъжките хормони андрогени. Изследванията сочат, че две чаши от чая на ден намаляват действието на хормона.

Маточината има болкоуспокояващо и противогърчово действие. Тя е добър лек срещу мигрената, която измъчва много хора през зимните месеци. Също така действа много добре на проблеми с дихателната система. Предписва се също при неврози, сърдечни неврастении и мигрена. Маточината е полезна и при хора с високо кръвно, виене на свят и нередовна менструация. Най-добре е ежедневно да се пие запарка от маточина за укрепване на имунната система. Тя се приготвя от 8 чаени лъжички билка, залети с половин литър вряща вода.
Липата е най-честият лек в борбата със зимните настинки. Причината е, че тя действа като парацетамол - кара ни да се изпотяваме и така намалява температурата ни. Чаят от билката се използва при остри заболявания на горните дихателни пътища. За още по-добър ефект напитката може да се подслади с малко мед, но водата не трябва да е по-топла от 60 градуса. Иначе медът ще загуби здравословните си съставки. Гаргара с растението помага при болно гърло и различни възпаления в устната кухина. Заради диуретичното й действие липата е предписвана за лечение на заболявания на пикочните пътища. Като баня пък цветовете се използват при изгорени места, кожни обриви или ставни болки.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Bilkite sa dar ot prirodata i te sa nai- cennoto lekarrstvo za vsqka bolka!!!!!Bilkite sa nai-prekrasnoto ne6to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02700 seconds