Диета при простуда и грип
Въпреки че звучи парадоксално и противоречи на разбиранията на старите баби, че когато е болен, човек трябва да се храни добре и пълноценно, все пак съществуват проучвания, които доказват благоприятния ефект на различни хранителни диети по време на простудни заболявания. Това са специалните диети, които трябва да се спазват през първите три дни от болестта – времето, когато активността на острите вирусни инфекции е в своята кулминационна точка: температурата, макар и леко понижена, все още остава твърде висока, носът тече, очите сълзят, а гърлото е раздразнено. Правилно съставеният порцион би могъл да помогне изключително много на организма в този тежък период. В „оздравителното“ меню на първо място трябва да бъдат включени напитките. От древни времена е известно, че течностите са отличен съюзник в борбата срещу простудата. Благодарение на напитките токсините, които се образуват, докато организмът се бори с вируса, биват извеждани извън тялото. В този дух е добре по време на болестта да се изпиват поне 2-3 литра течности на ден, като за препоръчване са леко подкиселените продукти – не много силен чай с лимон или вода, в която е добавен сок от лимон или портокал. Извън всякаква конкуренция е сокът от боровинки, в който се съдържат допълнително и други специфични антибактериални киселини. За разнообразие могат да се консумират фабрични натурални сокове, като най-подходящи са соковете от грейпфрут или портокал. Ако лигавицата на устната кухина е раздразнена, то тогава най-добре би било цитрусовите напитки да се заменят със сок от ябълка или праскова. При простуда най-добре е да се избягват силният чай и кафето. Тези напитки допълнително натоварват сърцето и „помагат“ за обезводняването на организма. Разбира се, целебните напитки също имат свой специфичен начин на приготвяне. Трябва да се знае, че горските плодове и врялата вода са абсолютно несъвместими. При висока температура витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове и боровинките, се разрушава. Неговото запазване е от голямо значение, тъй като това е витаминът, който помага на имунната система в борбата с простудата. Поради тази причина резените лимон не трябва да се добавят към чая, когато той е прекалено горещ. Най-добре е да се изчака известно време напитката да поизстине. Същото се отнася и за прясно изцедените сокове от лимон и портокал. Те също трябва да се добавят в топла вода. Портокаловият сок се разрежда с вода в съотношение 1:2, а за една чаша е напълно достатъчна 1 лъжичка сок от лимон. Поради високото си съдържание на захар, желателно е фабричните натурални сокове да се разреждат с вода в съотношение 1:1. Сокът от боровинки се приготвя, като горските плодове е необходимо предварително да се намачкат и да се размесят със захар в съотношение 3:1. Две супени лъжици от така приготвената смес се разтварят в 0,5 литра топла вода, съветва meridian27.com.
Първият ден от болестта може да се прекара само на течности. Много заболявания на стомашно-чревния тракт обаче, при които на всеки 2-3 часа задължително трябва да се приема храна, не позволяват диета само на течности. В този случай най-подходящи през първия ден на заболяването са обезмасленото кисело мляко и печените плодове.
При всяко простудно заболяване влошеното състояние на организма се подобрява след 2-3 дни, когато се пробужда и апетитът. Добре е менюто през тези дни да е съставено от лесноусвоими продукти, изключвайки пържените, пикантните, маринованите и пушените ястия. Най-полезни са продуктите, богати на белтъчини, които помагат на организма за възстановяването на повредени от вирусите клетки. Лесносмилаеми белтъчини се съдържат в млечнокиселите продукти. Също така могат да бъдат включени запечени или варени меса без тлъстини и риба. Много полезни са и зеленчуковите супи. Тъй като хлебните продукти по принцип се усвояват трудно, хлябът в този период задължително трябва да бъде „вчерашен“ или леко препечен. Ако заболяването протича с усложнения и са предписани антибиотици, колкото и зле да се чувства организмът, храната е задължителна. Антибиотичните медикаменти оказват силно въздействие върху стомашно-чревния тракт, което може да бъде смекчено единствено от храната. Освен това в периода на лечение с антибиотици и две-три седмици след него в ежедневното меню задължително трябва да присъстват млечнокисели продукти, богати на бифидокултури. Широко разпространено е мнението, че при простудните заболявания на всяка цена трябва да се консумират поливитаминни препарати. Всъщност особена нужда от тях няма. Необходимото количество витамин С може да се набави със споменатите напитки – чай с лимон, сок от боровинки или под формата на таблетки.
против простуда и грип превантивно или при първи симптоми голям ефект при мен имат капки Умкалор. Те са обсалютно безвредни и се извличат от растения. Засилват есествената имунна защита на организма против настинки и други простудни заболявания.