zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се противопоставим по-успешно на настинките



Да се противопоставим по-успешно на настинките

здраве.bg

С настъпването на все по-студените и мрачни есенни дни значително се увеличава броят на хората с простудни и инфекциозни заболявания. След лятото организмът ни има от още време, за да се пренастрои към зимен режим. Как да укрепим своя имунитет и да се противопоставим на настинките?

1. Приемайте витамини

Витамин С е необходим за стимулирането на защитните сили на организма. Неговият недостиг неизбежно води до податливост на заболяване. Много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, червения пипер, пресните плодове и зеленчуци. Ако вие или вашият лекар прецените, приемайте допълнително мултивитамини или витамин С на таблетки. Други важни за имунитета витамини са тези от групата В, които се съдържат най-вече в месото, рибата, яйцата.
Бирената мая също укрепва защитните сили. Прополисът има тонизиращо и регенеративно свойство.

2. Солена вода в носа

Спреят с морска вода (два пъти дневно – сутрин и вечер) се използва при лечението на хрема, но е полезен и за профилактиката на настинка, простудни и вирусни заболявания.

3. Мийте по-често ръцете си

Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.

4. Обличайте се с по-топли дрехи

Ако са ви измръзнали краката или ръцете, побързайте да ги стоплите. Другите части от организма в това време получават по-малко кръв, следователно по-малко защитни кръвни телца, способни да се противопоставят на вируса. Завивайте с шал носа и устата си в студеното време. Защитните телца функционират най-добре при температура около 37 градуса и вдишването на леден въздух ще намали активността на имунната система.

5. Приемайте храни, богати на желязо

Често простудите са свързани с недостига на желязо в организма....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.