zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако настинката все пак не ви подмине



Ако настинката все пак не ви подмине

12 съвета как да я прекарате по-леко и да намалите симптомите.

здраве.bg

Всеки път настинката ни кара да се чувстваме отпуснати и отпаднали. Хремата и кашлицата, които я съпътстват, понякога в комбинация с повишена температура, сякаш не се повлияват особено от взетите мерки и оправдават максимата, че със или без лечение настинката минава за 7 дни.
Ако все пак не сте такива песимисти, предлагаме ви няколко съвета, които ще облекчат състоянието ви:

1. Поемайте повече течности, за да намалите и съкратите периода на хремата. Водата и соковете предпазват организма от обезводняване и поддържат повишена влажност в гърлото. Препоръчителното количество течности е поне 8-10 чаши (по 200 мл) дневно. Пилешката супа и чаят също помагат, но избягвайте напитките като кола, кафе и други, които съдържат кофеин – той действа диуретично, като увеличава отделянето на течности и повишава вероятността от дехидратиране.

2. Парната баня на носа също намалява отделянето на секрети от носа и гърлото. Най-типичният за домашни условия начин е да се надвесите над съд с гореща вода, като покриете главата си с кърпа. В зависимост от температурата на парата, дишайте по-дълбоко или по-плитко. Същата работа ще свърши и ако влезете в добре запарена баня и подишате в нея 10-15 минути.

3. Издухвайте носа си често, но по правилния начин. Редовното освобождаване на ноздрите от слузта е важно, защото по този начин тя не се връща обратно в главата. Издухвайте последователно всяка ноздра, като се стараете при това да не предизвиквате напрежение и болка в ушните пътища.

4. Солените разтвори помагат за намаляване на отделянето от носа. Купете си такъв разтвор от аптеката или си го направете сами в къщи. Солената вода прочиства носа от вирусите и бактериите и намалява секрецията.
Ето една популярна рецепта: разтворете ¼ чаена лъжечка сол и същото количество хлебна сода в 1,5-2 л вода. В легнало положение (с ниско сложена глава) с помощта на спринцовка поставете от разтвора в едната си ноздра, докато притискате другата с пръст затворена....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.