zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Правилно ли лекуваме настинката



Правилно ли лекуваме настинката

Много от популярните препоръки всъщност не помагат, а дори могат да навредят.

здраве.bg, последна редакция 13 март 2012 г.

Оказва се, че много от обичайните и популярни процедури, които старателно изпълняваме, когато лекуваме своята настинка, в действителност са вредни - популярността по никакъв начин не гарантира адекватност на лечението! Нека да разгледаме основните грешки, които много хора допускат.

1. Полезно ли е при температура да се завием добре и да се изпотим?

Определено не. Завивайки се под топлите одеяла, ние изкуствено поддържаме висока външна температура, което вреди на терморегулирането на самото тяло. Поради това се увеличава натоварването на сърцето и съдовете, което може да предизвика сърцебиене, задух и повишаване на кръвното налягане. Температурата може да се намали най-ефективно чрез обтриване с прохладна вода или студен компрес на челото.

2. Необходимо ли е да “пазим леглото”?

Няма причина кихащия или кашлящия човек да бъде прикован към леглото. При продължително лежане се намалява вентилацията на белите дробове и бронхите и в тях могат да започнат застойни явления. А отчитайки това, че инфекцията има свойството да се “спуска” надолу към дихателните пътища, рискът за получаване на бронхит или възпаление на белите дробове е по-голям при тези, които воъбще не стават от леглото. Така че болният може спокойно да се разхожда, но у дома. Единственото, от което трябва да се пази, е течението.

3. Болният трябва да се храни често и по много.

И това не е препоръчително. За преработването на храната, богата на белтъчини и мазнини, са необходими много енергия и време. А всички сили на организма в такъв момент трябва да са насочени към борбата с инфекцията. Така че количеството на местните бульони трябва да се сведе до минимум. Необходимо е да се приемат продукти, които лесно се преработват и не се задържат в червата - плодове, пресни и задушени зеленчуци, варена или задушена риба, сокове. Водата ще ви помогне да изведете навън отделените от организма вредни вещества, както и тази част от приетите медикаменти, която иначе се застоява в черния...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.