Настинка

Всеки, който се интересува и има познания, относно билките или знае методи за лекуване с билки - това е мястото.

Модератор: runner413

Мнениеот runner413 » 22 Ное 2008, 22:31

Симптоми:
-Възпалено гърло
-Кихане и Хрема
-Отпадналост
-Главоболие
-Лека температура

Профилактика:За да се предпазите от заболяването , укрепете имунната си система.За целта се нуйдаете от храни , богати на Житамин С и бедни на захари.Избягваите фактори като стрес , безсъние и ограни4ете кофеина и алкохола които намаляват съпротивителните сили на организма.

Общи правила при настинка:
-Стойте на топло , но проветриво място.
-Яжте лека , богата на витамини храна-зеленчуците и пилешката супа са добри варианти.
-пийте много течности , като избягвате тези в които се съдържат захар , кофеин или алкохол.

Билколечение:-Пийте чай от пресен или сушен джинджифил , подсладен с мед.
-Докато оплакванията продължават , 3 пъти дневно пийте чай от една чаена лъжичка сушен риган или мащерка , добавена в чаша гореща вода.
-Потопете краката си в 1 литър гореща вода , към която саприбавени 2 чаени лъжичкисинапено семе.Това ще подобри кръбообращениет в долните крайници.

Ароматерапия:Отпушете носа си с инхалация.Разтворете във водата евкалиптово масло , масло от карамфил , мащерка и/или чаено дърво.

Акупресура срещу настинка:-Поставете ръцете си на точката зад ушите в горната час на врата , и разтривайте с длани нагоре и надолу около 30 пъти.
-Натиснете точката между палеца и показалеца.Притиснете я към костта в основата на показалеца за няколко секунди , докато усетите болка.Повторете го по няколко пъти на всяка ръка.
I don't play your rules I make my own!
Аватар
runner413
Модератор
 
Мнения: 709
Регистриран на: 26 Май 2007, 18:09
Местоположение: Отвъд хоризонта

Мнениеот galina_dim » 24 Ное 2008, 09:53

Други варианти:

1. Изяждате един килограм лимони, може и със захар, ако е въпрос на живот и смърт, след което си измивате зъбите, защото плодовата киселина от цитрусите ще им разкаже играта на емайла.

2. Изпивате възможно най-много чай - тук вариантите са МНОГО.

3. Ако имате много висока температура - максимални количества руска или домашна водка. Чувала съм го и за коняк/ракия - според мен не става същото. Целта е буквално да се отрежете за секунди. Не знам дали понася на всеки, в интерес на истината. Мъж ми например и с АК не мога да го примамя за повече от 40 грама, а ако е болен е почти невъзможно...

4. Мажете /или ви мажат, ако сте минали през горното/ стъпалата, дланите, гърба и гърдите с ракия, силна разтривка, много одеяла, за да се изпоти човека, още една силна разтривка, още едно потене и после лека нощ.

На сутринта светът е различен.
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Мнениеот B-L-O-T » 24 Ное 2008, 10:55

Ако ще е чай да е лайка . Може и спиртотерапиа да си направите . Аз преди се лекувах от налепи , от настинки , от грип и т.н. с твърд алкохол . Научната обосновка е на лице . На здраве .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 13 Май 2006, 06:45

Мнениеот Kotentseto » 25 Ное 2008, 11:05

Още две рецепти при кашлица:

1. Счукват се два аспирина на прах - със супена лъжица в салфетка става най-лесно. Размесват се с около 1 с.л. мита свинска мас. С тази смес се мажат гърба и глезените на болния, като задължително след това се обличат чорапи и блуза (да са такива прежалени).

2. Прави се сироп: В около литър вряща вода се изсипва 1 пакетче лукчета (от аптеката) и семената на 2 дюли. Ври, докато се разтворят лукчетата. Много вкусен и бързо действащ.
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 270
Регистриран на: 06 Фев 2006, 14:47

Мнениеот Cath » 25 Ное 2008, 16:04

Галина, като ти прочетох алкохолното предписание се сетих за изпитаната рецепта "7х7":

7 чая, в които сте сипали по 50 гр коняк (може и 100гр, сега няма да ви ограничавам). изпиват се с малки паузи помежду им, след което си теглите един горещ душ и право в леглото.

на който не му понася коняк може да замени с уиски, бърбън или ром.
какъв да е чаят е без особено значение - просто трябва да е горещ.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот B-L-O-T » 25 Ное 2008, 16:35

Не знам главоболието да е симптом на настинката . Знам че е на грипа .

Който си търси оправдание да се напие да ляга болен . . .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 13 Май 2006, 06:45

Re:

Мнениеот Redyan » 19 Мар 2009, 23:59

galina_dim написа:Други варианти:

...4. Мажете /или ви мажат, ако сте минали през горното/ стъпалата, дланите, гърба и гърдите с ракия, силна разтривка, много одеяла, за да се изпоти човека, още една силна разтривка, още едно потене и после лека нощ.

На сутринта светът е различен....


Това с ракията наистина действа. Ама е хубаво ракията да е първак(първата ракия която излиза от първия казан когато се вари ракия, и разбира се неразредена). Мене като малка са ме лекували така. За тази цел, когато дядо ми вареше ракия си запазвахме винаги по едно шише първак за Илач.

1. За гърло: взима се стара забрадка една две и се прививат да стане като дебела лента за глава, слагат се мн слоеве памук. После върху памука се капе/ръси ракия първак и с черен пипер. Разбира се не прекалявайте с ракията за да не изгорите кожата на врата. После този компрес се завързва силно(колкото може да търпи човек макс ) за врата на болния и приспива с този компрес вечерта, на сутринта е като Нов. Макар че на сутринта миришкаш маничко на ракийца.
2. При настинка, отпадналост намокрете малки памучета с ракия и си ги сложете в ушите преди да си легнете. Тука ракията не е задължително да е първак.
3. За запушен нос(пак памучета с ракия в ноздрите колкото може да търпи човек), тази рецепта ми беше предписана като "бабина рецепта" от личния лекар, наред с др видове капки за нос. Ракията не трябва да е силна в никакъв случай.
4. При настинка и втрисане, отпадналост, дори когато си на легло - кофа пълна с мн гореща вода(толкова гореща колкото може да търпи болния) се разтваря морска сол, може даже да не се разтвори напълно, и Болния си потапя краката вътре и седи така докато поохладнее водата. И така 2 3 пати, после си слага дебели вълнени чорапи, ако няма такива 2 3 чифта купешки и ляга да спи.
5. При настинка грип при липса на апетит се прави следната смес: мед, алкохол(ракия), синапено семе всичко се разбърква и се приема по една лъжица преди ядене.
6. За подсиване на имунната система - прясно мляко една чаша, с мед колкото желае болния и едно прясно яице разбито вътре, всяка вечер по една чаша такъв "елексир" преди лягане.
7. При запушен нос, по точно при трайна дълга хрема, при която капките са само временно решение се правят инхалации с лайка. В литър вода май беше се разтваря Билката лайка - можя си я нябавите от някоя билкова аптека. после докат ври това Чудо си го изкарвате от котлона и се надвесвате над съда толкова близко колкото може да траете и си слагате една хавлия на главата така че да не ви бяга парата.

п.с. Всичките "бабени рецепти" дотук са изпитвани и действат. Само памучетата в ноздрите не можах да ги изтрая и не сам го пробвала до край този метод, защото не издържах на паренето на ракията. "Елексира" с яицето млякото меда не е мн приятен на вкус, същото важи и за сместа за възвръщане на апетита.
Der Klügere gibt nach !
Аватар
Redyan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 18
Регистриран на: 30 Ное 2007, 10:27


Назад към Билки - Лекуване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 25 Апр 2024, 19:08 е имало общо 565 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта