zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-честите грешки на болния от настинка или грип



Най-честите грешки на болния от настинка или грип

Антибиотиците са безсмислени при вирусни заболявания, каквито са и настинките и грипът.

здраве.bg

Въпреки, че настинките и грипът са заболявания, които ни преследват всяка година, много често при тяхната първа проява ние допускаме едни и същи грешки. Какво категорично не трябва да правим, ако се разболеем:

Не излизайте навън!
Много често човек, дори след като открие първите признаци на настинката и грипа (повишена температура, главоболие, мускулни болки хрема, болки в гърлото, кашлица), приема “дежурните” за този случай лекарства и “хуква” по неотложните си задачи, за да довърши своята работа преди окончателно да се разболее.
По-добре не излизайте от къщи! Първите часове на заболяването не са предсказуеми. Излизайки навън с температура 37 градуса, след два часа може да усетите, че тя вече се е повишила рязко и на въпреки желанието ви все пак ще се наложи да се върнете у дома.
Освен това вирусите на настинката и грипа се разространяват по въздушно-капков път, т.е. ако един болен кихне в трамвая или автобуса, той може да зарази всички околни.

Не превръщайте дома си в лазарет!
Ако имате възможност, нека болният бъде в отделна стая, отделете му самостоятелни съдове и прибори за хранене, а четката за зъби поставете в самостоятелна чаша. Преди да отидете при него поставете маска. Често проветрявайте помещението, мийте си ръцете, изплаквайте гърлото си с разтвор за дезинфекция и приемайте противовирусни препарати. Това ще ви предпази да не се разболеете самите вие.

Не са лекувайте сами!
Вие не можете са предположите как ще протече болестта и какви могат да бъдат усложненията от един грип (от банален синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит). Само лекарят може навреме да открие усложнението и да го излекува.

Не бързайте с антибиотиците!
Вирусите не са чувствителни към антибиотиците. От този тип медикаменти има смисъл само ако се стигне до усложнения като например някакво заболяване на дихателните органи.
Заедно с несъмнената...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.